Značky si musí připravit svou „hlasovou“ identitu

neděle, 17. prosince 2017, 09:40 Marketing MediaGuru

Hlasové asistentky se stanou důležitou součástí mediálního mixu, myslí si odborník John Wilpers.

Foto: Amazon

Foto: Amazon

„V příštím roce uvidíme velmi rychlý nástup hlasových asistentek,“ říká americký mediální odborník John Wilpers. Zařízeních typu Amazon Echo či Google Home se podle průzkumu společnosti Ovum do roku 2021 prodá 7,5 miliard. Spolu se zvyšující se penetrací hlasových asistentek se budou díky umělé inteligenci zlepšovat i jejich schopnosti a hlasový profil – umělý hlas nahradí hlas lidsky znějící. 

„Hlasové asistentky představují velmi jednoduché zařízení k osvojení. Stačí ho jen zapnout, spárovat a ono se postupně učí,“ popisuje Wilpers s tím, že díky tomu se snižují bariéry k jejich rozšíření.

Díky hlasovým asistentkám mohou lidé získat ihned informace, které právě potřebují, aniž by potřebovali obrazovku nebo klávesnici. Další úrovní je Amazon Echo Show, hlasové zařízení, doplněné o obrazovku. „Zeptáte-li se ho, co můžete uvařit s ingrediencemi v ledničce, nejenže vám vymyslí recept, ale prostřednictvím videonávodů vám i ukáže, jak na to,“ vysvětluje Wilpers. 

John Wilpers, foto: Lukáš Machala

John Wilpers, foto: Lukáš Machala

Segment hlasových asistentek představuje zajímavé pole působnosti také pro značky a média. Své uplatnění zde mohou nalézt magazíny o vaření, které nabídnou recepty, sportovní tituly, z nichž lze čerpat jednotlivé sportovní výsledky i přehled nadcházejících zápasů, i zpravodajská média. „S vylepšením hlasu přijde brzy i doba, kdy bude nutné pomýšlet i na hlasovou identitu. Pro zpravodajství se bude hodit seriózní hlas, pro ženský titul zase příjemný ženský hlas. A pro pánský magazín, to je otázka,“ dodává s úsměvem Wilpers. Svou hlasovou identitu budou muset promyslet i značky. 

Značkám totiž velmi pomůže, pokud budou sluchově dobře rozeznatelné. „Dobré je, že posluchači odmítají reklamu méně než diváci. I tak by však značky měly volit spíše cestu relevantní nativní reklamy, než rušivého elementu,“ zdůrazňuje Wilpers. 

-stk-